Dejan Babovic je tokom cele protekle decenije neprikosnoveni predstavnik “high tech”-a u srpskoj arhitekturi.

Ovakav kvalifikativ stekao je upornim nastojanjem da se jednoj zatvorenoj i romanticnoj sredini nametne duh avangarde lisene regionalnih i istorijskih odredjenja.

U bogatom Babovicevom opusu, medjutim, Restoran ”Devetka” je izuzetak, eksperiment. Moze li “high tech” biti primenjen na drvo i moze li tako oblikovani objekat ostati u saglasju sa prirodnim okruzenjem, sumovitim ambijentom, i duhom nacionalne kulturne tradicije?

Babovic nam pokazuje da je to moguce, da objekat moze zadrzati lik tradicionalne planiske kuce, a da istovremeno kosnici mogu biti precizno uglavljeni u stubove, da zastori mogu biti uredno slozeni, iako nisu od sazdani od plastike, da postulati “high tech”-a mogu da, stavise, generisu jedan sofisticirano tolerantni odnos prema prirodnom okruzenju, kao i prema delima figurativne moderne ili klasicne likovne umetnosti.


Galerija fotografija

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail

Pogledajte više slika


Video galerija


Tekstovi iz časopisa

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail